Reisverslag van Wieteke Van Dort

Met Antonio Meijer van Nusantara Productions heb ik drie jaar gefilmd in Indonesïe, waar wij met name Bali meerdere malen bezochten, evenals Java en verrassend Madura.


 

BALI
Het landschap op Bali is divers. Van prachtige zandstranden tot nog werkende vulkanen, sawah’s, liefelijk stromende beekjes en wuivende klapperbomen (kokosbomen). De bevolking is vriendelijk, behulpzaam en bereid je alles te tonen waarin je geïnteresseerd bent. De Balinees ‘leeft zijn godsdienst’ en getuigt daarmee van zijn grote innerlijke beschaving. Elk huis heeft zijn eigen tempeltje of huisaltaar. Daar en rond het huis worden dagelijks kleine offertjes gebracht. De cultuur op Bali is eeuwenoud en de vele indrukwekkende tempels, alwaar de hindu-buddhistische godsdienst wordt beleden, getuigen daarvan. Er zijn talloze festiviteiten die vergezeld gaan van prachtige ceremoniën, dansen en gezang. Een lust voor oog en oor. De zuidkust is op toeristen ingesteld met uitstekende restaurants en fleurige boetieks. Wie meer van rust en natuur houdt hoeft slechts 20 kilometer landinwaarts te reizen…

JAVA & MADURA
Op Java zijn de bekende cultuurschatten, zoals de Borobudur, de Prambanan natuurlijk  genoegzaam bekend. Het is ook interessant iom het Dieng-plateau hoog in de bergen, te bezoeken. Heel Java is eigenlijk de moeite waard. Madura daarentegen is pas sinds kort ontsloten voorhet toerisme door de brug (de Suramadu-brug) die Surabaya verbindt met Madura. Door hun jarenlange isolatie zijn de islamitische Madurezen wat afstandelijker dan de Javanen en Balinezen. Maar ze zijn gastvrij en willen graag toeristen ontvangen. In het oude paleis van de vroegere sultan van Sumenep worden dansen uitgevoers in authentieke klederdracht. Naast hetpaleis staat het enige museum op Madura. Maar ook het oude fort is de moeite van het bezoeken waard, evenals de zoutwinning uit zee middels uitgestrekte zoutpannen. De natuur is nog ongerept en de stranden zijn nog maagdelijk. Met de sierlijke Madurese bootjes kan op zee gevaren worden. Spectaculair is de jaarlijks terugkerende runder-race, de ‘karapan sapi’. De ‘dansende koeien’ zijn verbijsterend om te zien. De koeien worden voorafgegaan door in trance verkerende maduresen, die dansen op de muziek, die de locale musici wordt voortgebracht. Madura is een bezoek meer dan waard.

Wieteke van Dort

 

Skip to top 

Copyright © 2012 - 2018 Nusantara Experience | Website: FreelanceCreatief